Lapas

piektdiena, 2014. gada 7. novembris

Galda klāšana

Izmantotie trauki un galda piederumi
Porcelāna un franču stikla trauki:
    • uzkodu šķīvji aukstajiem ēdieniem (20cm diametrā)
    • lēzenie šķīvji siltajiem gaļas un zivju ēdieniem (24cm diametrā)
    • maizes šķīvīši (15 – 17 cm diametrā)
    • lēzenie deserta šķīvji augļiem (20 cm diametrā)
    • servīze kafijas pasniegšanai
    • tortes paliktnis
    • garšvielu trauciņi
    • ziedu vāzes
Galda piederumi:
    • uzkodu naži un dakšiņas
    • pusdienu naži un dakšiņas
    • sviesta naži
    • kafijas karotītes
    • augļu naži un dakšiņas
    • kūku dakšiņas
    • tortes lāpstiņas
    • tortes naži tortes dalīšanai
    • cukura karote
    • konditorejas izstrādājumu standziņas


Stikla glāzes:
    • sarkanvīna (125 g)
    • baltvīna (100g)
    • atspirdzinošiem dzērieniem (200g)
Dzeltens galdauts – 1.80m x 1.40m
Salvetes – koši zaļas kvadrātveida salvetes (50x50cm) 
Svētku galds klāts ar dzeltenu iecietinātu galdautu un koši zaļām iecietinātām salvetēm. Arī pārējie galda rotājumi ir zaļi vai dzelteni. Trauki ir balti vai caurspīdīgi. Izmantota franču galda klāšanas metode. Svētku pusdienās iekļauti dažādi ēdieni, kas papildināti ar attiecīgu dzērienu.
Viesiem atnākot, tos sagaida un sasveicinās, un palīdz dāmām noģērbties. Vispirms sveicinās ar vecākiem cilvēkiem un sievietēm. Dāmām palīdz apsēsties pie galda. Uz galda ir individuālie uzkodu šķīvji, maizes šķīvītis ar nazīti, galda piederumi, salvetes, garšvielu trauki. Vispirms uz galda liek auksto uzkodu šķīvi, 2 cm attālumā no galda malas. Ja šķīvim ir emblēma vai zīmējums, to liek tā, lai viesim attēls būtu tieši pretī. Pa labi no šķīvja liek  pusdienu nazi 1 cm attālumā no šķīvja otriem karstiem ēdieniem, tad auksto uzkodu nazi. Pa kreisi no šķīvja liek pusdienu dakšu otriem karstiem ēdieniem, tad auksto uzkodu dakšu. To starpā jāievēro 1cm attālums. Visus galda piederumus liek 2 cm attālumā no galda malas. Vēl pa kreisi no uzkodu dakšas novieto maizes šķīvi tā, lai tā augšējā mala būtu vienā līmenī ar uzkodu šķīvja augšējo malu. Uz tā liek sviesta nazi paralēli dakšai. Tā kā pusdienās paredzēts arī saldais ēdiens, tad tieši virs uzkodu šķīvja 2 cm attālumā paralēli vienu otram liek deserta dakšu ar spalu pa kreisi un deserta karoti ar spalu pa labi.
Salocītu salveti novieto uz šķīvja. Dzērienu glāzi novieto virs pusdienu naža, 1 cm attālumā no tā. Galdu papildina ar sarkanvīna glāzi un baltvīna glāzi. Vīna glāzes novieto pa labi no dzērienu glāzes.
Pirms aicina viesus pie galda tiek saliets minerālūdens. To nes kreisajā rokā ar salvetes palīdzību, bet lej ar labo roku. Ar salveti noslauka pudeli, ja tas ir vajadzīgs. Minerālūdeni lej 3/4 glāzes 12 grādu temperatūrā. Dzērienus lej no labās puses, nedrīkst tos liet pāri galdam vai stiepjoties.

Galda klājums sākumā auksto uzkodu pasniegšanai

1. Auksto uzkodu šķīvis 2. Pusdienu nazis un dakša 3. Karsto uzkodu nazis un dakša 4. Auksto uzkodu nazis un dakša 5. Maizes šķīvīši un nazis 6. Deserta karotīte 7. Deserta dakša 8. Dzērienu glāze 9. Sarkanvīna glāze 10. Salvete 11.Baltvīna glāze
Kad minerālūdens ir saliets aicina viesus pie galda. Viesus apkalpojot jāievēro, ka vispirms tiek apkalpoti gados vecāki cilvēki un sievietes. Oficiantam visu laiku apkalpojot jāizmanto rokas salvete. Maizi porcionē no kreisās puses ar maizes standziņu palīdzību. Aukstās uzkodas tiek piedāvātas salātu traukos +14 grādu temperatūrā. Porcionējot oficiants tur šķīvi ar uzkodām 5cm augstumā virs un 1cm pār šķīvja malai. Uzkodas porcionē ar nazi un dakšu no kreisās puses.
Kad viesi beiguši ēst aukstās uzkodas, oficianti novāc auksto uzkodu šķīvjus, kopējos salātu traukus un galda piederumus. Tos novāc no labās puses ar labo roku un pārliek kreisajā rokā. Kad visi netīrie trauki ir novākti, oficianti pasniedz karsto uzkodu šķīvjus no labās puses.

Galda klājums karsto uzkodu pasniegšanai

1. Karsto uzkodu šķīvis 2. Pusdienu nazis un dakša3. Karsto uzkodu nazis un dakša 5. Maizes šķīvīši un nazis 6. Deserta karotīte 7. Deserta dakša 8. Dzērienu glāze 9. Baltvīna glāze 11. Sarkanvīna glāze
Ēdienu piedāvā no kreisās puses un porcionē tāpat kā iepriekš. Karstajām uzkodām klāt tiek pasniegts sarkanvīns. No kreisās puses ar salveti turot pudeli, parāda vīna pudeles etiķeti un uz mazā šķīvīša noliek korķi pasmaržošanai. Vīnu lej, turot pudeli ne zemāk kā 5cm virs glāzes. Pirmajam viesim ielej tikai nedaudz vīna pagaršošanai, ja tas tiek akceptēts, otrajam viesim lej ½ glāzes, pēc tam papildinot arī pirmā viesa glāzi. Sarkanvīnam jābūt 16 – 18 grādu temperatūrā. Lejot sarkano vīnu var izmantot vīna groziņus.
Pēc karstajām uzkodām, atkal tiek novākti netīrie trauki tādā pašā veidā kā iepriekš un pasniegts otrais  ēdiens.

Galda klājums otrā ēdiena pasniegšanai

1. Otrā ēdiena šķīvis 2. Pusdienu nazis un dakša 5. Maizes šķīvīši un nazis 6. Deserta karotīte 7. Deserta dakša 8. Dzērienu glāze 9. Sarkanvīna glāze  11. Baltvīna glāze
Otro ēdienu piedāvā no kreisās puses ar labo roku. Otro ēdienu pasniedz 65 – 95 grādu temperatūrā, papildinot ar sarkanvīnu. Piedāvā arī maizi. Pēc otrā ēdiena vispirms novāc koplietošanas traukus (garšvielu trauciņus, kopējos maizes šķīvjus u.c.). Pirmajam viesim novāc otrā ēdiena šķīvi, tad iet pie otra viesa, kuram novāc otrā ēdiena šķīvi un maizes šķīvi ar nazīti. Virzoties pulksteņrādītāja virzienā novāc arī pirmajam viesim maizes šķīvīti ar nazi. Beigās novāc glāzes. Uz galda paliek tikai deserta dakša un nazis. Kad viss liekais ir novākts tiek pasniegts saldais ēdiens 14 grādu temperatūrā.

Galda klājums pirms deserta pasniegšanas

6. Deserta karotīte 7. Deserta dakša 11. Baltvīna glāze 12. Deserta šķīvis
Pie deserta tiek pasniegts baltvīns 8 – 12 grādu temperatūrā. To lej 2/3 glāzes. Balto vīnu lej straujāk nekā sarkano. Pēc deserta jānovāc no galda pilnīgi visi trauki un galda piederumi, jo tiek servēta kafijas servīzes ar konditorejas izstrādājumiem.

Galda  klājums kafijas galdam

1. Kūku šķīvis 2. Salvete 3. Kūku dakšiņa 4. Kafijas tasīte ar apakštasīti un karoti 5. Kafijas kanna 6. Cukura trauks 7. Krējuma trauks
Vispirms uzliek individuālos galda traukus (kūku šķīvīti, kafijas krūzīti), pēc tam koplietošanas traukus (kafijas kannu, krējuma trauciņus, cukura trauku). Kūku šķīvi novieto viesim tieši priekšā 2cm attālumā no galda malas. Pa labi no tā 1 cm attālumā novieto kūku dakšiņu. Pa labi no kūku šķīvja novieto kafijas tasīti ar apakštasīti, ko novieto tā, lai apakštasītes viduslīnija sakristu ar kūku šķīvja augšējo malu. Lai kafijas tasīti varētu ērti paņemt, tās osiņu pagriež pa labi. Paralēli tasītes osiņai uz apakštasītes novieto kafijas karotīti. Pa labi no kafijas tases novieto vienā grupā kafijas kanniņu, cukura trauku un krējuma kanniņu. Uz kūku šķīvja novieto salocītu salveti.
Konditorejas izstrādājumus novieto uz galda tā, lai visi (abi) viesi varētu ērti paņemt izvēlēto izstrādājumu. Kad viesi maltīti beiguši, viesmīlis atnes rēķinu. To nedrīkst darīt ātrāk kā viesis paaicina. Ierakstiem rēķinā jābūt tādiem, lai viesis tos varētu saprast un izlasīt. Rēķinu pienes aizvērtā veidā uz pamatšķīvja vai speciālā kastītē, trauciņā. Nedrīkst izmantot apakštasi. Rēķinu noliek galvenajam viesim labajā pusē. Viesmīlim noteikti jāizdod atlikums.
Viesiem pieceļoties, viesmīlis var palīdzēt dāmai piecelties un apģērbties. Viesiem ejot prom, jāpaaicina viņus nākt vēl, un jāpasaka “Uzredzēšanos!” .

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru